Sunday, 6 February 2011

minihaaste 1/11: kolmas tyttö

Satun blogissa on meneillään ihanan minihaasteen ensimmäinen osa, jonka ideana oli lukea jokin kirja, johon on jo kauan ajatellut tarttua muttei koskaan ole saanut aikaiseksi. Minäpä valitsin haasteeseen oikein herkullisesti Agatha Christien, jolta en ole koskaan lukenut ensimmäistäkään kirjaa... Aikonut olen kyllä! Joulun aikaan pääsin jo melkein sanoista tekoihin, kun hamstrasin äidin kirjahyllystä yhden nti Marplen ja yhden Hercule Poirot'n. Päädyin näistä jälkimmäiseen, koska belgialainen yksityisetsivä jotenkin kiehtoo minua. Kolmas tyttö -kirjan valitsin äidin hyllystä siksi, että takakannessa puhuttiin pitkätukkanuorison epämääräisestä törmäilystä ja hipeistä.

Kirjan alussa nuori tyttö kuin intohimoton Ofelia tulee Poirot'n luokse ja arvelee ehkä tehneensä murhan. Tyttö kuitenkin lähtee tiehensä ennen kuin ehtii kertoa enempiä yksityiskohtia ja etsivän kimurantiksi tehtäväksi jää etsiä tuo mahdollinen murha. Sehän löytyy ja lopulta selviääkin, moniaitten kiemuroiden kautta.

Tunnelma on jopa leppoisa, tapahtumat ovat sopivan uskottavia eikä niissä kikkailla samaan tapaan kuin nykydekkareissa. Tärkeintä on aina istua alas ja ajatella, muuten mistään ei tule mitään. Eikä kupposesta kuumaa suklaatakaan haittaa ole. Myös Laura Tetrin suomennos on varsin herkullinen ja pärjäisi monelle nykytekstille. En todellakaan ihmettele, miksi ihmiset pitävät Christien kirjoista niin kovin. Enkä malta odottaa, mikä on Satun seuraava haaste...

Itse kirja on muuten varmaan jostain divarista aikoinaan hankittu. Takakanteen on kuulakärkikynällä kirjoitettu 2:50, epäilen markkoja. Se on myös niin luettu, että on jo hajonnut kahteen osaan. Ja siitä puuttuu sivuja! Onneksi loppuratkaisu sentään oli tallella..."Hercule Poirot nautti varhaisaamiaistaan. Hänen oikean kätensä ulottuvilla oli höyryävä suklaakuppi. Hän oli aina ollut perso makealle. Suklaajuoman seurana oli briošši. Herkullinen yhdistelmä. Hän nyökkäsi hyväksyvästi. Tämä oli neljännestä leipuriliikkeestä, jota hän oli kokeillut. Leipomo oli tanskalainen mutta verrattomasti parempi kuin lähempänä sijaitseva liike, joka oli olevinaan ranskalainen. Viimeksi mainitun tuotteet olivat kaikkea muuta kuin aitoja."

2 comments:

  1. Kuulostaapas mukavalta lukukokemukselta! Christieltä olen lukenut sen kenties kuuluisimman eli Kymmenen pientä neekeripoikaa, mutta niin Poirot kuin Marplekin ovat toistaiseksi kokematta. Asia täytynee korjata jossain vaiheessa!

    Kiitos osallistumisesta! :)

    ReplyDelete
  2. minäkin olisin valinnut ensimmäiseksi tuon kuuluisimman (eikös sen nimeäkin jo jossain sievistelypuuskassa muutettu?), mutta sitä ei kotikirjahyllyssä ollut. hyvin tää näinkin alkoi ja varmaan luen tuonkin vielä kunhan ehdin :). kiitos sulle haasteesta!

    ReplyDelete